tokrirkri

tokrirkri

Ταξιδευοντας… Ισπανια: Φεστιβαλ λογου και τεχνης στην Κρητη

Αν και ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας από τους λίγους νεοέλληνες συγγραφείς που καταπιάστηκε με τα περισσότερα λογοτεχνικά είδη: μυθιστόρημα , ποίηση, θέατρο, φιλοσοφικό δοκίμιο, λιγότερο, ίσως, γνωστή είναι η ενασχόλησή του με την ταξιδιωτική λογοτεχνία .

Για την ανάδειξη αυτών των ταξιδιωτικών κειμένων αλλά και για να γνωρίσουμε μέσα από τη δική του ματιά τις χώρες και τους πολιτισμούς που τον συγκίνησαν και τον ενέπνευσαν, το Μουσείο Καζαντζάκη εγκαινιάζει αυτό το καλοκαίρι μια ετήσια γιορτή με τον γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας».

Η φετινή διοργάνωση, που θα είναι αφιερωμένη στην Ισπανία, μια χώρα που σημάδεψε βαθιά τη ζωή και το έργο του σπουδαίου συγγραφέα, θα πραγματοποιηθεί από τις 12 ως τις 17 Ιουλίου 2016. Μέσα από ένα εξαήμερο εκδηλώσεων στο Ηράκλειο και τη Μυρτιά, δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με ψήγματα –εικόνες, ήχους, χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές– της Ισπανίας του Καζαντζάκη. Άλλωστε, η Ισπανία ήταν ο τόπος, που μετά την Ελλάδα και μάλιστα τη γενέτειρά του την Κρήτη, ο Νίκος Καζαντζάκης αγαπούσε περισσότερο.

Το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Ισπανία» φιλοδοξεί να φέρει κοντά καλλιτέχνες από όλους τους χώρους (μουσικούς, χορευτές, εικαστικούς), καθώς επίσης στοχαστές, θεατρόφιλους κ.ά., και να συμβάλει τόσο στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση όσο και στη γόνιμη επαφή τους με την τοπική κοινωνία και το ευρύ κοινό. Φιλοδοξεί, επίσης, να ενεργοποιήσει την πολιτιστική δημιουργία και πρωτοβουλία νέων καλλιτεχνών και δημιουργών, αξιοποιώντας το ενδογενές δυναμικό, που είναι η μόνη ασφαλής δικλείδα για την ανάπτυξη ενός τόπου, ιδιαίτερα δε περιοχών υπαίθρου, όπως η Μυρτιά, όπου και δραστηριοποιείται το Μουσείο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους συγγραφείς. Από το 1907 μέχρι και το τέλος της ζωής του ταξίδεψε στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τον Καύκασο, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σοβιετική Ένωση, την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, την Ισπανία, την Αίγυπτο και το Σινά, την Τσεχοσλοβακία, την Ιαπωνία και την Κίνα, την Αγγλία, την Ολλανδία και αλλού. Τα πρώτα του ταξίδια τα πραγματοποίησε με την ιδιότητα του ανταποκριτή αθηναϊκών εφημερίδων και τα κείμενα των ανταποκρίσεών του σε αυτές τις χώρες, αποτέλεσαν το υλικό για πέντε τόμους με τον γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας», που έδωσε και τον τίτλο του Φεστιβάλ.

Από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου, το Μουσείο Καζαντζάκη περιμένει όλους σ’ αυτήν την πρωτότυπη γιορτή. Μια ξεχωριστή «συνάντηση» Ισπανίας και Κρήτης, γεμάτη από πολιτιστικά γεγονότα που ταξιδεύουν στον χώρο, αφηγούνται ιστορία και ξεδιπλώνουν την ψυχή της Ισπανίας μέσα από την τέχνη, τον λόγο, τη μουσική , τον χορό…

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες καθώς και με χορηγία του Ηρακλειώτικης καταγωγής επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη αλλά και πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου. 

Διοργάνωση: Μουσείο Καζαντζάκη

Υπό την Αιγίδα της Iσπανικής Πρεσβείας

Σχετικά Άρθρα

Ό Σύλλογος Κρητών Πάτρας «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», τίμησε την 150ηεπέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, με μνημόσυνο που τέλεσε στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Πατρών, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, παρουσία βρακοφόρων.

Δείτε περισσότερα

  Εκδότες – Ιδιοκτήτες : Ξένια Ποθουλάκη και Δημήτρης Ποθουλάκης, Μέλη της επαγγελματικής οργάνωσης «ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ» και της Ευρωπαϊκής FIPP. Διευθυντής και υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο : Δημήτρης Ποθουλάκης Το ΚΡΙ ΚΡΙ, τριμηνιαία περιοδική έκδοση διάνυσε  27 έτη  κυκλοφορίας . Το περιοδικό έκανε την  παρουσία του[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση