tokrirkri

tokrirkri

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ

Μια μοναδική ευκαιρία ξενάγησης στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, με οδηγό τον εξαιρετικό λόγο του Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών,

είχαν οι δημοσιογράφοι και οι επιστήμονες – αρχαιολόγοι στην πλειονότητά τους – που βρέθηκαν την Τετάρτη (1.6.2016) στο auditorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, το πρώτο Μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

“Μου πήρε 30 χρόνια να δω” έλεγε χθες δακρυσμένος ο γνωστός αρχαιολόγος, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης παραπέμποντας στους στίχους του Γιάννη Ρίτσου από το “είπαμε ψέματα πολλά”.

MOUSEIO1

Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το μουσείο, στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, έκανε μια γλαφυρή ιστορική ξενάγηση δείχνοντας σε σλάιντς το αρχαιολογικό πάρκο, την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που υπό την εποπτεία του ξεκίνησε το 1986, τα εκθέματα του Μουσείου, τους ανθρώπους που εργάστηκαν και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για “οποιοδήποτε Μουσείο, ένα σε όλα τα εισαγωγικά μουσείο αποθήκη”.

“Είναι ένας κόσμος που πάλλεται, ένας τρόπος ζωντανός” για να παρουσιαστεί μια ιστορία τεσσερισήμισι χιλιετιών, επιπλέον “ένα μουσείο που μπορεί κάθε 4-5 χρόνια, λόγω της ανασκαφής, να ανανεώνει τις βιτρίνες, χωρίς να παρεμβαίνει στον κεντρικό του κορμό, και να υποδέχεται ίδιο κόσμο να δει μ’ ένα διαφορετικό τρόπο την έκθεσή του”. Το πρώτο Μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, και τέταρτο στη χώρα μαζί με αυτά της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας, ένα λιτό αρχιτεκτόνημα απόλυτα εναρμονισμένο στο πανέμορφο φυσικό τοπίο στα ριζά του Ψηλορείτη που το περιβάλλει, θα φιλοξενήσει πολύτιμους θησαυρούς που έφερε στο φως η 30ετής ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κυρίως τα ευρήματα της νεκρόπολης στην Ορθή Πέτρα. Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Ελεύθερνα και Αρχαία Ελεύθερνα στον νομό Ρεθύμνου, και έρχονται να μας θυμίσουν την ιστορία της αρχαίας πόλης που πήρε τον όνομά της από τον Μεγάλο Κουρήτη Ελευθήρα, και τα επιτεύγματα των ανθρώπων της από την εποχή των γεωμετρικών χρόνων και του Ομήρου μέχρι τα πρωτοχριστιανικά και βυζαντινά χρόνια. Η ανασκαφή έφερε στο φως δημόσια οικοδομήματα και λουτρά, σπίτια απλών ανθρώπων, στέρνες, λουτρά, αναλήμματα, ιερά και εκκλησίες, κλίβανοι και εργαστήρια, κυρίως όμως τη νεκρόπολη των πολεμιστών. Η έρευνα στη νεκρόπολη στην Ορθή Πέτρα δείχνει ότι η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, που συνδέεται με την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο, είναι η πιο σημαντική περίοδος της πόλης.

Το Μουσείο απλωμένο σε 2.000 τ.μ., κυκλώνεται από το Άλσος των Ελευθερναίων, ένα αρχαιολογικό πάρκο με μονοπάτια, γεφύρι, καθιστικά για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, επεξηγηματικές πινακίδες για τις εισόδους σ’ αυτόν, ενώ ξεχωρίζουν τα δύο μεγάλα στέγαστρα, ένα κυκλικό που παραπέμπει “στις χάλκινες ασπίδες που οι Χοήτες προστάτευαν τον Δία” για να προφυλάσσει τη νεκρόπολη και ένα τη Βασιλική του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, διαθέτει πυροπροστασία αλλά και ένα φυσικό στην όψη θεατράκι που το φθινόπωρο σχεδιάζεται να παρουσιάσει τον “Idomeneus Rex”.

Oι θησαυροί της Ελεύθερνας απλώνονται στις Αίθουσες του Μουσείου, ενώ υπάρχουν επίσης Ερευνητικό Κέντρο και Κέντρο Μελέτης για τις ανάγκες της επιστημονικής έρευνας από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και φοιτητές, αίθουσες, εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες, ενώ βίντεο και νέες τεχνολογίες συνδράμουν την παρουσίαση της έκθεσης. Σε κάθε αίθουσα προβάλλεται μία ταινία που επαληθεύει τις πηγές. Μπαίνοντας στο Μουσείο στην αρχή της έκθεσης ξεχωρίζει η ανακατασκευή της χάλκινης ασπίδας του Ιδαίου Άντρου με ένα λιοντάρι στο κέντρο να επιτίθεται σε δύο σφίγγες.

“Έργο εμβληματικό” κατά τον κ. Σταμπολίδη θα μείνει εκτός βιτρίνας προκειμένου να είναι προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Η πρώτη αίθουσα, η μεγαλύτερη, παρουσιάζει τη διαχρονία της πόλης από το 3.000 π.Χ ως τον 14ο αιώνα μ.Χ., η δημόσια, πολιτική, θρησκευτική, κοινωνική και ιδιωτική ζωή της. Στο κέντρο της τα κοσμήματα, ανάμεσά τους οι περίφημες μπορντούρες από τις αλυσίδες των Πριγκηπισσών, αλλά και τα 3.182 νομίσματα, αποτυπώνουν το “άφθαρτο του χρυσού”.

Μια εξάμετρη βιτρίνα περικλείει αντικείμενα από άλλες πόλεις της Κρήτης αλλά και της Αττικής, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων της Κύπρου, της Φοινίκης και της συροπαλαιστινιακής ακτής. Στην Αίθουσα Β κυριαρχεί η θρησκευτική και η λατρευτική ζωή στην Ελεύθερνα από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως τα βυζαντινά χρόνια. Παρουσιάζεται επίσης το ηρώο – ιερό, που ερμηνεύεται ως κενοτάφιο και αποτελεί ένα από τα πρώτα μνημεία “αγνώστου” στρατιώτη στην παγκόσμια ιστορία, ενώ εδώ εκτίθεται και ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, η “Κόρη της Ελεύθερνας” που συγγενεύει με την περίφημη “Κυρία της Ωσέρ” η οποία βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Στην Αίθουσα Γ παρουσιάζονται ευρήματα από τις ανασκαφές στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, εκτίθεται η μοναδική ταφική πυρά με τον δειροτομηθέντα νεκρό, όπλα και εργαλεία πολεμιστών. Στην ίδια αίθουσα βρίσκονται οι οπτασίες με τα κτερίσματα των αριστοκρατισσών ιερειών της Ελεύθερνας κοσμήματα, υάλινα και φαγεντιανά, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια. Απότοκο της διαρκούς συνεργασίας υπουργείου Πολιτισμού και Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως επισήμανε ο κ. Σταμπολίδης, το μουσείο αποτελεί “φυτώριο νέων σπουδαστών” όπως τόνισαν τόσο η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κορκα όσο και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, αλλά και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιβουνάκη.

Η τελευταία μάλιστα σημείωσε πως η τοπική Εφορεία μαζί με αυτό της Ελεύθερνας ολοκλήρωσε δύο ακόμα μουσεία, την προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στο καθολικό του Αγ. Φραγκίσκου, με εκθέματα από την παλαιολιθική εποχή, η οποία θα λειτουργεί ως την ανέγερση του νέου Μουσείου, και την έκθεση στο Αρκάδι.

Ο κ. Σταμπολίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συμβολή των ηγεσιών του ΥΠΠΟ και των πρυτανειών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι φορείς διοίκησης και λειτουργίας του Μουσείου, αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς, το Ίδρυμα Ωνάση, την Alpha Bank, τη Grecotel. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Σχετικά Άρθρα

Η ΑΝΕΚ LINES φιλοξένησε ημερίδα με θέμα «Σχεδιασμός Ακτοπλοϊκού δικτύου»,τη Δευτέρα 17/10, στο Υπερσύγχρονο Συνεδριακό της Κέντρο στα Χανιά.

Δείτε περισσότερα

  Εκδότες – Ιδιοκτήτες : Ξένια Ποθουλάκη και Δημήτρης Ποθουλάκης, Μέλη της επαγγελματικής οργάνωσης «ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ» και της Ευρωπαϊκής FIPP. Διευθυντής και υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο : Δημήτρης Ποθουλάκης Το ΚΡΙ ΚΡΙ, τριμηνιαία περιοδική έκδοση διάνυσε  27 έτη  κυκλοφορίας . Το περιοδικό έκανε την  παρουσία του[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση